Kandungan Jurnal

mail mail

Kandungan Jurnal

WILAYAH EKONOMI PANTAI TIMUR (ECER)

Pahang :

B8002, Sri Kuantan Square
Jalan Teluk Sisek
25000 Kuantan
Pahang, MALAYSIA

Tel : +609 565 0021
Fax : +609 565 0020
Website :http://www.ecerdc.com.my

 

Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER ) meliputi negeri-negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang , serta daerah Mersing di Johor.

Dengan kawasan seluas lebih 66,000 km persegi, ECER meliputi lebih separuh daripada Semenanjung Malaysia. Penduduk ECER kira-kira 3.9 juta mewakili 14.5% daripada jumlah penduduk di Malaysia.

Satu Pelan Induk sudah dibangunkan dan akan menjadi asas untuk memacu pembangunan di rantau ini dalam tempoh 12 tahun akan datang di mana ia akan berubah menjadi destinasi utama pelancongan antarabangsa dan tempatan, pengeksport berasaskan sumber dan pembuatan, pusat perdagangan yang pesat, dan infrastruktur dan hab logistik.

Pelan Induk ini juga butir-butir langkah-langkah untuk membasmi kemiskinan dan meningkatkan pendapatan dan pengagihan secara mampan bagi ECER.

Sumber asli tersendiri ECER, budaya dan warisan akan menjadi asas untuk mengubah ekonomi menjadi salah satu yang dinamik dan berdaya saing memandangkan persaingan serantau dan global dan liberalisasi ekonomi.

Pahang, yang meliputi kawasan seluas 35,960 km persegi merupakan negeri yang terbesar di Semenanjung Malaysia. Dalam geografi yang pelbagai, Pahang antara negara pergunungan di barat ke pantai di timur dan terdiri daripada 11 daerah : Kuantan, Maran, Pekan, Rompin, Temerloh, Jerantut, Bentong, Raub, Kuala Lipis, Cameron Highlands dan Bera.

Ia berdekatan dengan Laut China Selatan dalam jarak 208 kilometer. Terengganu dan Kelantan bersempadan dengan negeri di utara, Perak di barat dan Selangor dan Negeri Sembilan di barat daya. Johor membentuk sempadan selatan negeri.

Kuantan adalah ibu negeri di mana pengunjung boleh menikmati pantai Teluk Chempedak dan meneroka tempat-tempat pelancongan di dalam dan sekitar bandar. Pulau Tioman, di luar pantai selatan Pahang, adalah pusat snorkeling yang terbaik dan tapak menyelam skuba. Satu lagi tempat pelancongan yang popular adalah Pantai Cherating yang terkenal, mempunyai beberapa buah hotel bertaraf antarabangsa, termasuk Club Med Cherating.

Dua pertiga daripada negeri Pahang dilindungi dengan hutan hujan, menjadikannya syurga untuk pengembaraan dan eko-percutian. Pahang mempunyai beberapa taman-taman hutan seperti Taman Rimba Kenong dan sebahagian daripada Endau Rompin Park. Taman Negara yang saiz besar (National Park) juga terletak di dalam sempadan.

Tasik Bera terkenal adalah paya air tawar terbesar dan perlindungan tanah lembap di Semenanjung Malaysia. Satu lagi tarikan di Pahang Tasik Chini yang merupakan rumah kepada 138 spesies penempatan flora.

Pahang terkenal dengan pusat peranginan tanah tinggi - Cameron Highlands, Bukit Fraser, Bukit Tinggi Resort dan Genting Highlands, yang digelar ' City of Entertainment ' dengan hiburan, taman tema, hotel, konsert dan padang golf.

Di Pahang, pengunjung akan terdedah dengan bukti daripada pelbagai budaya yang menarik di Malaysia, dimanifestasikan dalam adat, pakaian, makanan, seni bentuk, permainan dan perayaan-perayaan pelbagai kaum.

Pahang mempunyai warisan kebudayaan yang kaya dan khusus terutamanya Tenun Pahang, kain tenunan tangan yang tersendiri. Pelancong boleh melawat pusat-pusat kraftangan di Teluk Chempedak, Sungai Karang dan Cherating.

Negeri ini juga akan menjadi pusat automotif ECER dalam pembuatan, pemasangan dan hub pengedaran, disertai pembangunan aktiviti-aktiviti reka bentuk dengan sokongan institusi pendidikan.

Inisiatif Bandar Pelabuhan Kuantan akan menyaksikan kemudahan pelabuhan sedia jauh dipertingkatkan untuk membuka jalan bagi Kuantan untuk menjadi terminal bersepadu dan hab logistik untuk petrokimia, minyak sawit, pasaran automotif dan bekas, serta zon perindustrian dan pembuatan utama.

Tumpuan pertanian untuk Pahang adalah untuk membangunkan dan menggalakkan penanaman nanas berkembang di Rompin, serta pusat pembiakan & penyelidikan Lembu di Muadzam Shah.